Yeni dönem basliyor... Enerji denklemlerinin merkezinde Türkiye var

Yeni dönem basliyor... Enerji denklemlerinin merkezinde Türkiye var

Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Hazar havzasinda yeni projeler gelistirmeyi ve baglantilarini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bakü'de düzenlenen 28. Uluslararasi Hazar Petrol ve Dogalgaz Fuarina katilan Bilgin, degerlendirmelerde bulundu. Bilgin, Hazar havzasinin dünyanin en önemli enerji havzalarindan biri oldugunu, TPAO'nun, bagimsizligini ilan ettiginden bu yana Azerbaycan'a Türkiye devleti adina yatirim yaptigini ve burada projeler gerçeklestirdigini belirtti

.Azerbaycan'in en önemli petrol ve dogalgaz projelerinde baslangicindan beri var olduklarini hatirlatan Bilgin, "Projelere yapilan yatirimlarin tutari 15 milyar dolarin üzerindedir. Özellikle arama ve üretim sahalarinda TPAO ile SOCAR arasindaki iliskiyi gelistirmek bizim temel hedefimizdir. Hazar havzasinda yeni projelerde var olmak, yeni projeler gelistirmek, karsilikli menfaat temin etmek ve baglantilarimizi güçlendirmek temel hedeflerimizdendir." diye konustu.

Türkiye'nin Karadeniz'de dogalgaz üretimine iliskin faaliyetlerine iliskin Bilgin, "Biz daha yolun basindayiz. Çok sükür gazi çikarttik. Üretmeye basladik." dedi. Bilgin, sözlerini söyle tamamladi: "Orada da gelismeye devam ediyoruz ama yapacak çok isimiz var. 10 milyar metreküple basladik. Faz 2'nin ilk kismi ile beraber buna bir 10 milyar metreküp daha ilave ederek kisa süre içerisinde 20 milyar metreküpe çikacagiz. Arkasindan 40 milyar metreküpe çikacagiz. Karadeniz'deki çalismalarimiz kademe kademe planlanmis vaziyettedir. Ortakligimiz ve ortak proje arayislarimiz gerek Türkiye'de gerek Hazar havzasinda her iki ülkeye ve bu ülkenin kurumlari TPAO ve SOCAR'a menfaat saglayacak sekilde gelistirilmelidir."

AA