Papatya Çayinin Faydalari Nelerdir?

Papatya Çayinin Faydalari Nelerdir?

Papatya Çayi Nasil Yapilir? Sari gövdesi ve beyaz yapraklari ile dogadaki en güzel çiçeklerden biri olan papatya, ayni zamanda saglik üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir. Ancak papatyanin toplanma ve kurutulma sartlarinin bu olumlu etkiler üzerinde önemli bir yeri bulunur. Mayis-haziran aylarinda çiçek açan papatya, öglen saatlerinde sapsiz olarak toplanir ve gölgede kurutulur. Papatyanin faydasi bitkinin toplanmasi ve kurutulma sartlarina göre degisiklik gösterir. Yanlis uygulamalar bitkilerin etkinliklerinin azalmasina yol açabilir. Örnegin papatya çiçegi, toplanmasinin üzerinden 1 yil geçtiyse kullanilmasinin herhangi bir faydasi bulunmaz.

Papatya Çayi Uyku Getirir mi? Hafif yatistirici ve kas gevsetici etkisi nedeniyle rahat uyumayi saglar. Arastirmacilar papatya çayinin sakinlestirici ilaçlara benzer bir etki göstererek kisinin endiselerini gidermeye katkida bulundugunu ve uykuya dalmayi kolaylastirarak uyku kalitesini artirdigini öne sürmektedir.

Papatya Çayinin Faydalari : Gelelim papatya çayi neye iyi gelir sorusunun yanitlarina… Papatya çayi, mide-bagirsak sistemi spazmlari, gaz, hazimsizlik, siskinlik sikintilarinda etkilidir. Iltihap giderici, alerji olusumunu önleyici, mikroplarin gelisimini engelleyici ve yara iyilestirici etkiye sahiptir. Papatya çayi cildin temizlenmesi, sivilce olusumunun önlenmesi ve siskinligin giderilmesi gibi durumlarda etkindir. Irritabl bagirsak sendromu, kramplar, hazimsizlik, gaz ishal ve kolik semptomlarini azaltabilir. Papatya çayi adet döneminde kramplari hafifletmeye yardimci olabilir. Emziren anne ve bebekleri için de yararlidir. Taze hazirlanan çayin ilitilarak bebege verilmesi gaz çikarmasina yardimci olur. Ayrica papatya bitki çayi hafif yatistirici etkisi ile de bebegin rahat uyumasini saglar. Emziren annenin papatya çayi içmesi de bu olumlu etkiyi artirir ancak miktar günde iki. Bebeklerde kullanimi öncesi doktorunuza danismaniz gerekir. Farenjit, bademcik iltihabi, larenjit, agiz ve bogaz mukozasi iltihaplarinda gargara olarak kullanilmasi sikayetleri hafifletir.

Papatya Çayi ve Kanser Bazi arastirmalara göre papatya çayinin kanser üzerinde de olumlu etkileri vardir. Kimi arastirmalar papatya çayinin papatya çayinin kanser hücrelerini hedefledigini öne sürmektedir. Ancak bu konuda net bir bilgi yoktur çünkü çalismalarin çok büyük bölümü hayvanlar üzerinde yapilmistir. Öte yandan papatya çayi ile gargara yapilmasi kanserin neden oldugu agiz yararlarini rahatlatabilir.

Kan Sekerini Düsürebilir 2008 yilinda hayvanlar üzerinde yapilan bir arastirmanin sonuçlarina göre düzenli olarak papatya çayi tüketimi, kan sekerinin düsmesini saglayabilir. Bu sayede papatya çayi, yüksek kan sekerinin neden oldugu diger saglik sorunlarinin da önünün kesilmesine katkida bulunabilir. Ancak papatya çayinin bu özelligi ilaç kullaniminin yerine geçmez.

Osteoporoza Iyi Gelebilir Papatya çayinin osteoporoz yani kemik erimesi konusunda da olumlu etkileri oldugu düsünülmektedir. Kemik erimesi siklikla menopoz süreci sonrasinda kadinlarda görülür. Papatya çayinin kemik yogunlugunu artirdigi da öngörülmekle beraber bu etkilerin kesinlesmesi için daha fazla çalismaya ihtiyaç vardir.

Papatya Çayi Nasil Yapilir? Çay olarak kullaniminda 1 bardak taze kaynatilmis içme suyu içine 1 tatli kasigi papatya çiçegi koyun. Bardagin agzini kapatarak 5-10 dakika demlenmeye birakin. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içebilirsiniz. Etkisini yitirmemesi için kaynatmadan hazirlayin. Gargara olarak kullaniminda ise, bir fincanin içine 2-3 çay kasigi papatya çiçegi ve yarim bardak taze kaynatilmis su ekleyin. 5-10 dakika demlendikten sonra ilitip gargara olarak kullanabilirsiniz.