Neden Rüya Görüyoruz? Rüya Nasil Görülür?

Neden Rüya Görüyoruz? Rüya Nasil Görülür?

Rüya görme esnasinda vücudumuzun birçok fonksiyonu devre disi kalir. Ancak beynimiz hala çalismaya devam etmektedir. Rüyalar da bilinçaltimizda yer alan görüntülerin bir bütünüdür. Neden rüya gördügümüze dair birçok farkli bilimsel çalisma olsa da henüz ispatlanmis bir gerçek söz konusu degildir. Ancak farkli farkli teoriler ortaya atilmistir ve atilmaktadir. Sigmund Freud ve Carl Jung gibi bilim insanlari rüyalar konusunda ilk teori atan isimlerdendir.

Freud’a göre rüyalarimiz, uyanikken aklimizda bulunan düsüncelerin bir yansimasidir. Yani gerçek hayattaki tutkularimizi rüyalarimizda gördügümüzü belirtir. Carl Jung ise rüyalarimizin, uyanikken sahip oldugumuz düsüncelerle ayni olduguna inanir. Günümüzde ise rüyalarin daha farkli fonksiyonlarinin olduguna dair çesitli görüsler bulunmaktadir. Bilim insanlari rüyalarin sebeplerini nörolojik açidan inceleme altina almislardir. Bu incelemeye göre Allan Hobson ve Robert McCarley, rüyalarimiza sebep olan seyin, beynimizde var olan rastgele elektriklenme oldugu sonucuna varmislardir. Bu elektriklenme sebebiyle beynimizde birbiri ardina görüntüler ortaya çikar.

Geçmisten Günümüze Rüyalar Rüyalar kimi zaman insanin psikolojisini derinden etkileyen görüntüler olarak karsimiza çikar. M.Ö. 3100’lü yillara tarihlendirilen Sümer tabletlerinde, rüyalar ile ilgili bazi bilgilere rastlanmistir. Yani insanlar bugün oldugu gibi 5 bin yil öncesinde de rüyalar konusunda çesitli arastirmalar yapmakta ve bu konu hakkinda düsünmekteydiler. Tabi ki bu düsünceler yalnizca bilimle iliskilendirilebilecek olan düsünceler degildi. Gerek Asurlularda olsun gerekse Misir medeniyetinde, rüyalari Tanri, Seytan vb. gibi dini terimlerle iliskilendirmek de siklikla yapilan eylemler arasinda yer almaktaydi.

Rüyalar hakkinda yapilan ilk bilimsel arastirma, az önce de bahsetmis oldugumuz Freud tarafindan yapilmistir. Rüya hakkinda makale kaleme alan Freud, rüyalarin kisinin bastirilmis duygularinin bir yansimasi oldugunu öne sürmüstür. Bu çalisma suan baktigimizda eksik gibi görünse de o dönemde çok aydinlatici bir çalisma olarak karsimiza çikmaktadir. Zira o dönemlerde rüyalari dini olgularla degil de direkt beynin kendisiyle iliskilendirme çabasinda olan ilk düsünürlerden birisi olma özelligini tasimaktadir.

RÜYA ÇESITLERI Bilinçli Rüya Rüyalar kendi içerisinde de farkli dallara ayrilabilmektedir. Bunlardan en ilgi çekici olanlarindan bir tanesi, bilinçli rüya adini verdigimiz rüya biçimidir. Bu tip rüyalarda birey, rüya gördügünün farkindadir ve rüyayi diledigi gibi yönlendirebilmektedir. Bu durumda vücut uyku halindedir ancak beynin tam olarak uyku halinde olmadigi anlasilmaktadir.

Gerçek Rüyalar Bazi kisilerin gördükleri rüyalar ortaya çikar. Bu rüyalar için gerçek rüyalar adi verilmektedir. Bu rüyalari yorumlama kismi da oldukça önemlidir.

Basit Rüyalar Bazi insanlar, gün içinde yasadiklari tüm olaylardan etkilenerek rüya görmektedirler. Gün boyunca kafasi farkli farkli seylerle mesgul olan insanlar ilgilendikleri ya da yasadiklari konularla alakali rüya görürler. Bu rüyalarin yorumlanmasina gerek duyulmaz.

Güzel Rüyalar Rüyada uçmak ya da kosmak, eglenmek, yüzmek güzel rüya olarak yorumlanir. Bu tip rüyalar sabahlari vücudun rahat ve saglikli oldugu zamanlarda görülmektedir.

Tekrarlayan Rüyalar Bazi insanlar zaman zaman ayni rüyalari görmektedir. Bu tip rüyalar genellikle olumlu olaylardir ve kisiyi mutlu ettigi için görülmektedir.

Rüya Içinde Rüya Rüya içinde rüyalarda yorumlama önemlidir. Bu tip rüyalarda yapilan yorumlar genelde gerçeklesebilir.

Kabuslar Insanlar zaman zaman korktuklari rüyalar görmektedir. Bu bilinçaltinda yer alan korkularla alakali bir durumdur.

Rüya Görme Sikligi  Yapilan arastirmalar sonucunda, travma yasamis kisilerin, siradan insanlara nazaran daha fazla rüya gördükleri sonucu ortaya çikmistir. Bunun birçok farkli sebebini tartismak mümkündür. Uzmanlar ise genellikle beynimizin travmaya tepki verdigini düsünmektedir. Bu durum beynin kendince antrenman yapmasi anlamina da gelir. Kötü olaylar yasayan bireyler kötü rüyalar görür ve bu sekilde kendilerine savunma yöntemleri gelistirirler. Neden çok rüya görüyorum sorusu da önemlidir. Bu soru genellikle kisinin yasadigi olaylardan etkilenmesine baglidir.

RÜYA TABIRLERI NEDIR? Rüya tabiri, rüyadaki sembolizmi çözmeye yarayan bir daldir. Günümüzde oldukça fazla insan tarafindan ilgi görmektedir.