Küresel piyasalar karisik seyrediyor

Küresel piyasalar karisik seyrediyor

ABD'de borç limiti krizinin yakin zamanda çözülebilecegine iliskin haber akisi piyasalarda olumlu karsilansa da dün açiklanan makroekonomik verilerin ardindan Fed'in para politikasina iliskin beklentiler yeniden belirsizlesti. Dün, ABD Baskani Joe Biden, Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ile borç limiti üzerine birkaç verimli görüsme gerçeklestirdiklerini animsatarak müzakerecilerin de görüsmelere devam ettigini ve ilerleme kaydedildigini aktardi. Ülke borcunun temerrüde düsmesinin bir seçenek olmadigi konusunda hemfikir olduklarini yineleyen Biden, borç limitinde ilerlemenin tek yolunun iki partili bir anlasma oldugunu dile getirdi.

Analistler, ABD hazinesinin nakit miktarinin dün 76,5 milyar dolardan 49,5 milyar dolara indigini vurgulayarak, piyasalarda iki tarafin bugünlerde anlasabilecegine yönelik beklentilerin güçlendigini ifade etti. Öte yandan, ABD ekonomisi, bu yilin ilk çeyreginde yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Yilin ilk çeyreginde kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksindeki artis yüzde 4,2 olarak kaydedildi. Söz konusu verilerin ardindan para piyasalarindaki fiyatlamalarda gelecek ayki toplantida bankanin 25 baz puan faiz artirabilecegine yönelik beklentiler yüzde 40'i asarken, haziran ayinda faiz artisi yapilmamasi halinde temmuz toplantisinda yüzde 84 ihtimalle 25 baz puanlik faiz artisi yapilacagi öngörülüyor. Analistler, ABD'de bugün de veri takviminin yogun oldugunu belirterek, açiklanacak verilerden alinacak sinyallerin piyasalarda oynakligi artirabilecegini bildirdi.

Öte yandan, Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia'nin hisse degeri, beklentileri asan gelir tahminleri sonrasi yüzde 25'e yakin yükselirken sirketin piyasa degeri 1 trilyon dolara yaklasti. Nvidia'nin deger artisi Nasdaq endeksinin yükselisinde de etkili oldu. Dün, Fed'in faiz artislarina devam edebilecegine yönelik fiyatlamalarin güçlenmesiyle altinin ons fiyati yüzde 0,9 azalisla 1.941 dolara gerilerken, su siralarda önceki kapanisin yüzde 0,5 üzerinde 1.950 dolardan islem görüyor. Söz konusu gelismelerle dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,88 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,71 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,11 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne düsüsle basladi.

Avrupa'da da dün satis agirlikli bir seyir öne çikarken, bölgede belirsizlik günden güne artiyor. Dün açiklanan verilere göre, Almanya ekonomisi, alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarinin tüketici harcamalarini baskilamasinin etkisiyle bu yilin ilk çeyreginde yüzde 0,3 daralarak, teknik olarak resesyona girdi. Buna karsin, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) üyeleri enflasyonla mücadele kapsaminda faiz artislarina devam etmeleri gerektigi yönündeki sözle yönlendirmelerini sürdürürken, dün ECB üyesi Klaas Knot Banka'nin faiz oranlarini temmuz toplantisi da dahil olmak üzere yükseltmesi ve uzun bir süre bu seviyelerde tutmasi gerektigini bildirdi. Analistler, bölgede yavaslayan ekonomik aktiviteye karsin enflasyon tarafinda istenilen sonuçlarin alinamamasinin ECB politika alanini daralttigini belirterek, bu durumun bölgede fiyatlamalari zorlastirdigini ifade etti. Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,31, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,33, Italya'da MIB 30 endeksi 0,44 ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,74 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karisik seyirle basladi. ABD'de teknoloji hisseleri öncülügündeki ilimli hava yeni günde Asya pay piyasalarina da yansirken, bölge genelinde yari iletken çip sirketlerindeki yükselis egilimi dikkati çekiyor.

Öte yandan, Japonya'da açiklanan verilere göre, Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayista yüzde 3,2 artarak beklentilerin gerisinde kaldi. Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 yükseldi. Hong Kong piyasalarinda bugün tatil nedeniyle islem gerçeklesmiyor. Yurt içinde dün sinirli da olsa alis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 0,07 üzerinde 4.427,99 puandan tamamlarken, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) politika faizini yüzde 8,50'de sabit birakti. Dolar/TL, dün yüzde 0,2 artisla 19,9413'ten kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,9760 seviyesinden islem görüyor. Analistler, bugün Ingiltere'de perakende satislar, ABD'de ise kisisel gelirler ve harcamalar, dayanikli mal siparisleri ve Michigan Üniversitesi mayis ayi tüketici güven endeksi verileriyle birlikte ABD'nin borç limiti krizine iliskin haber akisinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.400 ve 4.200 seviyelerinin destek, 4.500 ve 4.600 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti. Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle: 15.30 ABD, nisan ayi dayanikli mal siparisleri 15.30 ABD, nisan ayi kisisel gelirler ve harcamalar 17.00 ABD, Michigan Üniversitesi mayis ayi tüketici güven endeksi