HAKAN FIDAN KIMDIR?

HAKAN FIDAN KIMDIR?

Yeni kabinenin açiklanmasiyla birlikte kabinenin en öne çikan isimlerinden birisi Hakan Fidan oldu. Kariyerinde önemli basarilara imza atan Hakan Fidan yeni dönemde Disisleri Bakani olarak görev alacak. Peki, Yeni Disisleri Bakani Hakan Fidan Kimdir? Hakan Fidan, 1968 yilinda Ankara'da dogmustur. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu mezunudur. Hakan Fidan 1986'dan 2001'e kadar Türk Silahli Kuvvetlerinde astsubay olarak görev aldi. KK Muhabere Okulu ve KK Dil Okulunda egitim almistir.Askerligi kendi istegiyle birakip Maryland Üniversitesi'ne bagli University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanindan lisans dereceleri aldi. Bilkent Üniversitesi'nde "Dis Politikada Istihbaratin Yeri" isimli teziyle master yapti. Ayni üniversitede 2006'da da "Bilgi Çaginda Diplomasi: Antlasmalarin Dogrulanmasinda Enformasyon Teknolojilerinin Kullanimi" baslikli tez ile doktora yapti.

Viyana'da Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre'de Birlesmis Milletler Silahsizlanma Enstitüsünde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalismalarini sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yapti. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahi'nda da çalisan Fidan 2001'den itibaren iki yil Avustralya Türkiye Büyükelçiligi'nde kidemli siyasi ve ekonomik danisman olarak görev yapti.

2003'te Basbakanlik Türk Isbirligi ve Kalkinma Idaresi Baskanligi (TIKA) Baskanligina atandi. 14 Kasim 2007'de Basbakanlik müstesar yardimciligi görevine gelen Fidan, 2008 Kasim ayinda Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeligine atandi. 8 Mart 2008'de de Uluslararasi Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Subat 2011'de istifa etti.

15 Nisan 2010'da Millî Istihbarat Teskilati müstesar yardimciligina getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasinin ardindan, 25 Mayis 2010 tarihinde MIT Müstesarligi görevine atandi.

Böylece Türkiye Cumhuriyeti devletinde, en genç MIT Müstesari olarak tarihe geçmistir. Fidan, 3 Haziran Cumartesi günü Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi karara göre Disisleri Bakanligi görevine getirildi.