Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan CNN International'a konustu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan CNN International'a konustu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan CNN International'dan Becky Anderson'a Türkiye seçimleri ile ilgili dikkat çeken açiklamalarda bulundu. Dolmabahçe Sarayi'nda gerçeklestirilen özel röportajda konusan Cumhurbaskani Erdogan "Su anki rakibim bize karsi 15 seçime katildi. Her seferinde de kaybetti. Seçimlerin ikinci turu önümüzdeki pazar olacak. Milletimin güçlü bir Türkiye demokrasisi adina hareket edeceginden eminim. Ve insanimizin bizi yüzüstü birakmayacagini düsünüyorum" ifadelerini kulland

.TÜRKIYE-RUSYA ILISKILERI Erdogan, önümüzdeki hafta yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerinin ikinci turu öncesinde verdigi özel bir röportajda, Türkiye'nin Moskova'ya yönelik Bati yaptirimlarini güçlendirmeye yardimci olmasi için Ankara üzerinde artan baskiya ragmen Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile özel ve büyüyen bir iliskisi oldugunu söyledi.Bati'nin yaptigi gibi Rusya'ya yaptirim uygulayacagimiz bir noktada degiliz' diyen Erdogan sözlerine söyle devam etti; 'Bati'nin yaptirimlarina bagli degiliz. Biz güçlü bir devletiz ve Rusya ile olumlu iliskilerimiz var' Erdogan, Rusya ve Türkiye'nin her alanda birbirine ihtiyaci oldugunun altini çizdi. Tahil koridoru anlasmasinin iki ay uzatilmasini degerlendiren Erdogan 'Bu, Baskan Putin ile olan özel iliskimiz nedeniyle mümkün oldu' dedi.

ABD BASKANI BIDEN'A TEPKi

 Erdogan, ABD Baskani Joe Biden'i kendisine 'otokrat' dedigi için elestirdi ve 'Bir diktatör ikinci tur seçimlere girer mi?' dedi.

"SU ANDA ISVEÇ IÇIN HAZIR DEGILIZ" Isveç'in NATO'ya katilimi ile ilgili Erdogan 'Isveç, terör örgütlerinin Türkiye'deki dallarinin Isveç'te, Stockholm sokaklarinda serbestçe dolasmasina izin verdigi sürece, Isveç'in NATO üyeligine olumlu bakamayiz' dedi. 'Su anda Isveç için hazir degiliz' diyen Erdogan Sözlerine söyle devam etti; 'Çünkü bir NATO ülkesi, konu terörle mücadele oldugunda güçlü bir durusa sahip olmalidir.

"28 MAYIS SEÇIMI TÜRK DEMOKRASISI IÇIN YENI BIR DENEYIM" Erdogan 28 Mayis'ta yapilacak seçimin ikinci turu için 'Bu, Türk demokrasisi için yeni bir deneyimdir. Halkimin önümüzdeki Pazar günü yapilacak seçimlerde güçlü bir demokrasi için sahneye çikacagina inaniyorum' degerlendirmesinde bulundu. CNN'in haberinde 'Erdogan 14 Mayis seçimlerinin ilk turunda Kiliçdaroglu karsisinda yaklasik bes puanlik bir üstünlük sagladi' denildi ve meclis çogunlugunun da Cumhur Ittifaki tarafindan kazanildiginin alti çizildi

. "TÜRKIYE'DE KIMSE FIKIRLERI YÜZÜNDEN PARMAKLIKLARIN ARKASINDA DEGIL" 'Türkiye'de kimse fikirleri yüzünden parmakliklarin arkasinda degil' diyen Erdogan, röportajin devaminda CNN'e, partisinin parlamento yarismasindaki güçlü performansinin cumhurbaskanligi ikinci turdaki sansini artirmasini bekledigini söyledi. Türk halkinin meclis ayri baskan ayri gibi bir tutumda bulunmayacagini aktaran Erdogan, 'Istikrar ve güven çok önemli. Istikrar arayanlar sandikta geregini yapacaktir' dedi. "ATTIGIMIZ ADIMLARIN SONUÇLARINI GÖRDÜK" Cumhurbaskani Erdogan faiz oranlarini düsürme karari ile ilgili ise su degerlendirmede bulundu; 'Faiz oranlari ve enflasyonun pozitif yönde iliskili olduguna dair bir tezim var. Faizler ne kadar düserse enflasyon o kadar düser. Attigimiz adimlarin sonuçlarini gördük.' SINAN OGAN DEGERLENDIRMESI Sinan Ogan'in ikinci turda belirleyici olacagi yönündeki tezlerin sorulmasi üzerine Erdogan 'Ben bu sekilde müzakere etmeyi seven biri degilim' dedi.

MÜLTECI SORUNU Erdogan, muhalefetin mültecilerin kapsamli bir sekilde sinir disi edilmesi çagrilarinin hatirlatilmasi üzerine yaklasik bir milyon mülteciyi Suriye'ye dönmeye tesvik edecegini söyledi. Türkiye'nin, ülkelerine geri gönderilmelerini kolaylastirmak için Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerinde altyapi ve evler insa ettigini söyledi. Erdogan, 'Türk STK'lari, Suriye'nin kuzeyindeki mültecilerin anavatanlarina dönebilmeleri için konutlar insa ediyor. Bu süreç çoktan basladi. Bir milyon mülteciyi anavatanlarina dönmeye tesvik ediyoruz' ifadelerini kullandi. "SINIRDA ASKERI VARLIGIMIZIN TEK NEDENI TERÖRLE MÜCADELE" Suriye'nin kuzeydogusundaki terör yapilanmasina atifta bulunan Erdogan 'Putin ile dostlugum sayesinde, özellikle Suriye'nin kuzeyinde teröre karsi mücadelemizde yakin isbirligi ve dayanisma gerektiren bir kapi açabilecegimizi düsündük' dedi. Türkiye'nin kuzey Suriye'deki varligini sürdüreceginin altini çizen Erdogan, su ifadeleri kullandi;'900 kilometreden fazla sinirimiz var ve bu sinirlardan ülkemiz üzerinde sürekli bir terör tehdidi var. Sinirda askeri varligimizin olmasinin tek nedeni terörle mücadeledir. Tek sebep bu.